De oude bossen van de Antwerpse Kempen hebben voortaan geen geheimenmeer. Sara Adriaenssens en Kris Verheyen lanceerden gisteren op de Dag van het Park in Zoersel hun boek dat de historische gegevens en de actuele natuurwaarden van de Antwerpse Kempenbossen bundelt. Het kleurrijke boek wordt uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij, met steun van de provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Op zondag 26 mei, tijdens de Dag van het Park, werd in het provinciaal Natuur- en Landschaphuis (NALAH) het nieuwe boek ‘Oude bossen van de Antwerpse Kempen’ voorgesteld.

Het boek is uniek omdat de auteurs Sara Adriaenssens (VUB/ UGent) en Kris Verheyen (UGent) voor de regio van de Antwerpse Kempen historische gegevens met actuele natuurwaarden samenbrachten in een kleurrijke publicatie. Het tot de verbeelding sprekende boek (240 pagina’s) wordt uitgegeven door het Davidsfonds, met steun van de provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Het Kempense bos spreekt

De Antwerpse Kempen is een regio die vooral bekend staat om zijn duinen, heides en dennenbossen. Maar is dat altijd en overal zo geweest? En hoe zag de streek er in het verleden dan wel uit? Welke natuurlijke en culturele processen hebben dit landschap gekneed tot wat het vandaag is? Drie uitzonderlijke oude bosgebieden helpen deze vragen te beantwoorden. Een interdisciplinaire studie van het Zoerselbos (Zoersel), Grotenhout (Lille/Vosselaar) en Peerdsbos (Brasschaat/ Schoten) levert belangrijke inzichten op in het bosverleden van de Antwerpse Kempen. Telkens wordt nagegaan hoe de bossen doorheen de eeuwen gebruikt en beheerd werden en welke invloed de mens op het bos had. Bovendien vertellen deze gebieden, in het verleden beheerd door monniken, kloosterzusters en edele heren, ons meer over de levenswijze en de denkwereld van de mensen in deze regio.

‘Dat dit boek mede door ondersteuning van de provincie tot stand gekomen is, is niet meer dan logisch. Het past in onze beleidslijn ‘algemene landschapszorg’. Hier willen we onder andere via educatie/informatie burgers en verenigingen het landschap ‘leren lezen’. Op deze wijze bouwen we mee aan een draagvlak in onze provincie. Hoewel werken aan landschapsbeleid niet altijd evident is, hoeft communiceren over landschap niet ‘moeilijk’ te zijn. Via dit boek trachten we landschap zo laagdrempelig mogelijk in beeld te brengen en zo verwondering op te wekken voor haar ecologische en cultuurhistorische karakteristieken.’ aldus gedeputeerde voor leefmilieu Rik Röttger.

Praktisch
Het mooie kijk- en leesboek (240 blz.) is vanaf eind mei 2013 te verkrijgen bij DavidsfondsUitgeverij tegen de prijs van 39,95 euro.

Vanaf 26 mei kan je het ofwel bestellen via de website van Davidfonds Uitgeverij (www.davidsfonds.be; rubriek ’boeken & cd’s’ ) ofwel aankopen in de betere boekhandel.

Het verhaal achter het boek

In samenwerking met Kris Verheyen snuisterde Sara Adriaenssens in oude archieven. Ze trok het veld in, op zoek naar getuigenissen, kaarten, oude foto’s en zichtbare overblijfselen van menselijke activiteiten in het bos. Het boek levert ook inzichten voor het hedendaagse bos- en landschapsbeheer en is bijgevolg een onmisbaar werk voor beheerders en beleidsmakers. Het is bovendien een interessant kijk- en leesboek voor iedereen met een hart voor historische landschappen.

Sara Adriaenssens is licentiaat in de Kunstwetenschappen en Archeologie. Momenteel is ze werkzaam in de erfgoedsector. Haar interesse gaat vooral uit naar landschappen (cultuurhistorie), met in het bijzonder een historisch ecologische benadering van het landschap. Gefascineerd door de eeuwenoude relatie tussen mens en bos, ligt Sara’s ervaring hoofdzakelijk op het vlak van historische ecologie en archeologie in bossen. Prof. dr. ir. Kris Verheyen is het hoofd van het Labo Bos & Natuur van de UGent en heeft een grote interesse voor historisch ecologisch onderzoek. Zijn specialiteit is bosecologie en bosbeheer, maar daarnaast is hij bijzonder geboeid door de vraag hoe het vroegere menselijke handelen zich vertaalt in de samenstelling, structuur en het functioneren van hedendaagse boslandschappen.